Loading...

Bezpečnostní dveře - co to vlastně je a proč je potřebujete?

15.11.2023 22:24

Bezpečnostní dveře jsou důležitou součástí ochrany vašeho domova nebo bytu před nezvanými návštěvníky. V tomto článku se podíváme na některé výhody bezpečnostních dveří, typy dveří, které si můžete vybrat, a na co si dát pozor při jejich výběru a instalaci.

Výhody bezpečnostních dveří

Bezpečnostní dveře HTdveře mají několik výhod oproti běžným dveřím. Mezi ně patří:

- Zvýšená odolnost proti násilnému vniknutí. Bezpečnostní dveře jsou vyrobeny z pevných materiálů, jako je ocel, hliník nebo dřevo, a mají zesílené závěsy, zámky a panty, které brání jejich vyražení nebo vydloubnutí.
- Lepší tepelná a zvuková izolace. Bezpečnostní dveře jsou opatřeny těsněním a izolační vrstvou, která zabraňuje úniku tepla a pronikání hluku do interiéru. Tím můžete ušetřit na vytápění a zlepšit komfort bydlení.
- Estetický vzhled. Bezpečnostní dveře se dají zakoupit v různých barvách, vzorech a stylech, takže si můžete vybrat takové, které se hodí k vaší fasádě nebo interiéru. Některé bezpečnostní dveře dokonce napodobují vzhled klasických dřevěných dveří, takže nebudou působit jako cizorodý prvek.
- Zvýšená hodnota nemovitosti. Bezpečnostní dveře mohou zvýšit hodnotu vaší nemovitosti, protože jsou považovány za investici do bezpečnosti a kvality bydlení. Pokud se rozhodnete prodat svůj dům nebo byt, bezpečnostní dveře mohou být jedním z faktorů, které přilákají potenciální kupce.

Typy bezpečnostních dveří

Bezpečnostní dveře se liší podle materiálu, konstrukce, designu a stupně odolnosti. Mezi nejčastější typy bezpečnostních dveří patří:

- Ocelové bezpečnostní dveře. Jsou to nejodolnější a nejbezpečnější typy bezpečnostních dveří, které odolají i pokusům o proražení nebo prořezání. Ocelové bezpečnostní dveře mají ocelový rám a plát, který může být povrchově upraven různými barvami nebo imitacemi jiných materiálů. Ocelové bezpečnostní dveře jsou také vhodné pro venkovní použití, protože jsou odolné proti povětrnostním vlivům.
- Hliníkové bezpečnostní dveře. Jsou to lehké a elegantní typy bezpečnostních dveří, které mají hliníkový rám a plát. Hliníkové bezpečnostní dveře jsou odolné proti korozi a lze je snadno čistit. Hliníkové bezpečnostní dveře jsou vhodné pro interiérové použití, protože nejsou tak pevné jako ocelové bezpečnostní dveře a mohou se ohnout nebo deformovat při silném nárazu.
- Dřevěné bezpečnostní dveře. Jsou to tradiční a přírodní typy bezpečnostních dveří, které mají dřevěný rám a plát. Dřevěné bezpečnostní dveře vytvářejí útulnou a pohodlnou atmosféru v interiéru a lze je lakovat nebo natírat různými barvami. Dřevěné bezpečnostní dveře jsou vhodné pro interiérové použití, protože vyžadují pravidelnou údržbu a ochranu proti vlhkosti, hmyzu a plísním.

Na co si dát pozor při výběru a instalaci bezpečnostních dveří

Při výběru a instalaci bezpečnostních dveří je třeba dbát na několik aspektů, které ovlivní jejich funkčnost a životnost. Mezi ně patří:

- Rozměry a tvar dveřního otvoru. Bezpečnostní dveře by měly přesně zapadat do dveřního otvoru, aby nedocházelo k průvanu, úniku tepla nebo pronikání hluku. Pokud máte netypický nebo zakřivený dveřní otvor, můžete si objednat bezpečnostní dveře na míru, které budou vyrobeny podle vašich požadavků.
- Kvalita a certifikace zámků, pantů a dalšího příslušenství. Bezpečnostní dveře by měly být vybaveny kvalitními a certifikovanými zámky, panty a dalším příslušenstvím, které zaručují jejich spolehlivost a odolnost proti manipulaci. Doporučuje se volit zámky s vícebodovým uzamykáním, které zajišťují pevné spojení mezi dveřmi a rámem. Dále je vhodné zvolit panty s protivýlomovou ochranou, které brání vytrhnutí dveří z rámu. A nakonec je dobré zvolit další příslušenství, jako jsou kukátka, řetízky, štítovky nebo alarmy, které zvyšují vaše bezpečí a pohodlí.
- Odborná instalace a servis. Bezpečnostní dveře by měly být instalovány odbornými pracovníky, kteří dodržují všechny technické normy a postupy. Špatná instalace může snížit účinnost bezpečnostních dveří nebo je poškodit. Proto je také doporučeno využít servis od autorizovaných firem, které zajistí pravidelnou kontrolu, údržbu a opravy vašich bezpečnostních dveří.

Závěr

Bezpečnostní dveře jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce chránit svůj domov nebo byt před nežádoucími návštěvníky. Bezpečnostní dveře nabízejí mnoho výhod, jako je odolnost proti násilnému vniknutí, lepší tepelná a zvuková izolace, estetický vzhled a zvýšená hodnota nemovitosti. Při výběru bezpe